DiverCon Kft. · Bemutatóterem & iroda: 1112 Budapest, Kánai út 3/b · Kapcsolat

Gyomírtás, tereprendezés, füvesítés...

A füvesítés legalkalmasabb időpontja a tavaszi vagy kora őszi időszak, de ha a terület rendelkezik öntözőrendszerrel, akkor a nyári időszak is megfelelő lehet.

Sokan gondolják, hogy a fű egy igénytelen növény, mely egyáltalán nem igényel kellő odafigyelést. Őket el kell hogy keserítsük...

Eredményes füvesítést csak komoly előkészítéssel érhetünk el és a fű későbbi fenntartásról még nem is beszélve.

A füvesítés első lépése a gyomirtás, melyet ajánlott totális gyomirtással kezdeni, (pl.: Glialca, Medalon) sőtt ha ez kevésnek bizonyul ajánlott nitrogén műtrágya használata is. Az eredmény a hőmérséklettől, és területtől függően általában 10-14 napra tehető.
A tökéletes eredmény érdekben, illetve ha a terület úgy követeli meg, ajánlott a gyomirtás újbóli elvégézse.

A gyomok teljes pusztulását követően következhet a terület teljes megtisztázása, mely során eltávolítjuk az elpusztult gyomokat, maradványokat, köveket és nagyobb rögöket.

Következő lépés a terület rotálása, felásása, tereprendezése, melynek végeredménye egy tökéletes apró-morzsás talajszerkezet.
A terület durva, mély ásása esetén hagyjuk kb. 2-3 hétig ülepedni, vagy hengereljük le, hogy a füvesítés elvégzése után ne lehessen hepehupás a talaj.

A fűmag kiszórása előtt fontos gondoskodnunk a talaj megfelelő tápanyag utánpótlásáról. Erre a célra használhatunk különböző szerves- vagy műtrágyákat.
A szerves trágyáknak számtalan formája létezik, mint például gomba, vagy marha trágya, de a kereskedelmi forgalomban számtalan biológiailag aktív természetes anyag kapható.
Műtrágyázás során használjunk speciális “indító” műtrágyákat. Ezek magas foszfor és kálium tartalmú műtrágyák elősegítik a kezdeti növekedést és gyökérképződést.

Kézi füvesítés esetén, csak jó minőségű, a szavatossági időn belüli fűmag használta ajánlott. Mindig az előírt mennyiségű magot vessük el. A túl kevés fűmag ritka, míg a túl sűrű vetés vékonyszálú befülledt gyepet eredményez.
Az elszórt magokat mindig gereblyézzük be, majd hengerrel tömörítsük be a felső talajréteget. A kelő fű számára lényeges a megfelelő vízellátás.
Kezdetben gyakran, de kis mennyiségben öntözzünk, hogy a talaj felülete folyamatosan nedves maradhasson.

Az első nyírás akkor esedékes, mikor a kelő fű elérte a 10-12 cm-es magasságot.

Cégünk a klasszikus, kézi füvesítés helyett a gazdaságos, de kiváló eredményt nyújtó hidrovetést vagy a tökéletes eredményű gyepszőnyeg fektetést ajánlja!